Artikels 2014


Korte artikels en ondersteunende video's met handige tips over techniek, tactiek, mentaal, conditie, motivatie, ontwikkeling,...


(01/'14)

"4 Steps to Succeeding in Critical Moments"

January 19, 2014

Mijn reactie op bovenstaand artikel:

(klik op de titel voor het volledig artikel)

The mental game is complicated or not…..there are two areas of tension; your ratio and emotions.

The ratio is about understanding and the emotions about feeling. The connection is experience (state of mind) and is translated in self-belief and self-confidence or lack off. Therefore positive experiences will amplify control of your emotions.

The more a player is in control of his/her thoughts (no thoughts is the best) the less emotions have a control on the player.

1. play all the points with equal importance, 98% of the time the winner has won more points then the opponent

2. there is only one moment at the time, so LOVE (= FUN) all the moments.

3. play every point at OPTIMAL focus and intensity, the more positive experienced player the more he/she will play in the ‘ZONE’

4. playing your game is always the objective, if necessary adapt if not... then not.


In het Nederlands

Hoe omgaan met kritische momenten in een tenniswedstrijd?

Het mentale spelletje is ingewikkeld of misschien toch niet.....

Er zijn twee spanningsvelden; ratio en emotie.

Ratio gaat over het begrijpen en emotie gaat over gevoelens. Het raakvlak tussen deze spanningsvelden is ervaring en vertaald zich naar 'geloven in jezelf' en 'zelfvertrouwen' of een gebrek hieraan. Hoe meer positieve ervaringen hoe beter je controle over je emoties verkrijgt. 

Met andere woorden hoe groter de zelfcontrole over je gedachten (dus geen gedachten is het best) hoe kleiner de kans is dat je door je emoties wordt overmand.

  1. speel alle punten met even grote inzet, 98% van de keren gaat de overwinning naar de speler die de meeste punten heeft gewonnen
  2. elk moment is uniek en niet enkel op beslissende score standen, geniet dus van elk moment, sterker nog... kijk er naar uit (ratio) of verlang er naar (emotie)...
  3. speel elk punt met een OPTIMALE focus en intensiteit, hoe meer je dit doet hoe makkelijker je in de 'ZONE' zult spelen.
  4. je eigen spel spelen is altijd je doelstelling, als je tegenstander dat niet toelaat, pas je dan aan...anders niet...eenvoudig toch?
(06/'14)

Kan je kloklezen, dan kan je tennistechniek leren, toch?

Als 'oudgediende' tennistrainer met talloze positieve ervaringen, vooral met beginners dacht ik het allemaal wel te weten.

Het hoe, wat en wanneer uitleggen en voordoen zodat ze in de kortste keren de concepten door hebben en dan enthousiast kunnen oefenen om deze onder te knie te krijgen.


Gelukkig heb ik een interne motivatie om steeds te verfijnen en methodes te vinden om het nog makkelijker te kunnen aanbrengen of een bruikbare methode voor die enkelingen die 'het' niet snappen…

 

De klok is een geweldig instrument! Men kan er de tijd van aflezen én wordt ook vaak gebruikt in de tennisles vooral bij gevorderden als onderdeel van het leren van de slice opslag -en/of topspinopslag ... maar dat is voor een ander artikel ;-)

 

Bij beginners heb ik de klok leren appreciëren als een uitstekend concept om het raakpunt (plaats waar je de bal treft in verhouding met je lichaam) duidelijk te maken.

 

Stel je voor dat je in het midden van een klok staat met je voeten op 12.00 uur en 18.00 dan zou het raakpunt in de buurt van 13.30-14.00 moeten zijn voor de forehand (rechtshandigen) en 10.00-10.30 voor de dubbelhandige backhand (rechtshandigen)

 

Zelfs hier zonder tekening (op gravel makkelijk te tekenen) is het concept zo makkelijk en helder dat niemand twijfelt, toch?

 

Mocht het wel zo zijn, laat het mij gerust weten :-)

 

 www.mijntennisgids.com

walter.damico@hotmail.be

 


Van 'Artikels 2014' naar de homepagina

Hallo!

Laat maar weten wat je van deze pagina vindt!
Schrijf gerust jouw mening ;-)