Amazing Tennis


Ode aan Kim Clijsters Mike De Beck,HLN.be


1. De eerste tennisjaren van tiener Clijsters

U hebt de beelden ongetwijfeld al gezien. Begenadigd voetballer Lei Clijsters die in 1988 als Gouden Schoenwinnaar aan vijfjarige dochter Kim een tennisplein belooft. Niettemin blijven het prachtige beelden die de ambities van de clan Clijsters aantonen. In de jaren die daarop volgden ging het razendsnel voor de Limburgse. Bij de junioren tennist ze op 15-jarige leeftijd zo goed als iedereen naar huis, wat haar brengt tot winst in het dubbelspel van Roland Garros en de finale van Wimbledon in het enkelspel.


Dan maakt Clijsters de overstap naar de profs en in 1999 haalt ze haar eerste toernooizege in Luxemburg. Daardoor krijgt ze als prijs een auto, maar als 16-jarige weet ze de pedalen nog niet staan. De auto is niet de enige prijs die ze dat jaar krijgt: Clijsters wordt ook Sportvrouw van het Jaar, net als het jaar erop. In het verdere verloop van het filmpje passeren ook Lleyton Hewitt en Serena Williams in hun jeugdige jaren.

Maar de wereld maakte pas echt kennis met Kim Clijsters in 2001 in de halve finale van Roland Garros. Heel België stond toen op zijn kop want de Vlaamse nam het op tegen de Waalse Justine Henin om als eerste Belgische de finale van een grandslam te behalen. De Limburgse mocht naar de finale na een razendspannende wedstrijd. De toon was gezet, België had net twee geweldige tennisvrouwen op het scherm zien voorbijflitsen.
2. Eerste Belgische in grandslamfinale


De finale van Roland Garros bij de vrouwen in 2001 is voor de eerste keer een finale van een grandslam die Belgisch getint is. Kim Clijsters staat op de Court Philippe Chatrier tegenover Jennifer Capriati. Heel België zit voor zijn televisie gekluisterd en ziet Kim furieus starten met 6-1 winst in de eerste set. Het nationale sprookje lijkt gewoon verder te gaan totdat Capriati de tweede set met 6-4 binnenhaalt. In de allesbeslissende derde set moeten er heel wat hartpatiënten bezweken zijn want de wedstrijd kende een bloedstollende slotfase. Uiteindelijk won Capriati met 12-10 in een finale die nog steeds de langste finale ooit is bij de vrouwen is op Roland Garros.


3. Start Belgische suprematie in het vrouwentennis


In 2002 wint Kim Clijsters in een geweldige finale in Los Angeles het Mastertoernooi tegen Serena Williams. Zo breidt ze een vervolg aan haar sprookje van Roland Garros. Clijsters wint ook nog enkele WTA toernooien zoals onder andere dat van Hamburg tegen Venus Williams maar in de grandslams behaalt ze geen finales. Het jaar 2003 staat ze er dan weer wel in de toptoernoeien. Maar ze botst telkens tegen een ijzersterke Justine Henin. Op het gravel van Parijs verpulvert 'Juju' Clijsters met 6-0 en 6-4. Zo heeft Henin haar revanche van 2001 beet. Maar daar stopt de machine niet. Op de US Open staan beide landgenoten alweer tegenover elkaar. In een hoogstaande finale voert de backhand van Henin het woord en wint ze met 7-5 en 6-1. Clijsters moet nog even wachten op haar gloriemoment. De twee andere grandslams zijn telkens voor Serena Williams die tot twee keer toe haar zus Venus verslaat. Het vrouwentennis wordt gedomineerd door het kleine België en het grote Amerika. België domineert zelfs volledig wanneer Clijsters in augustus de nummer 1 wordt van de wereld.
4. US Open wordt tweede thuis Clijsters


In de finale van de Australian Open van 2004 gaat Clijsters alweer de boot in tegen Justine Henin. Het is het begin van een seizoen dat in het teken staat van blessures. En dus heeft Kim tijd genoeg om te rusten en een tactisch plan te bedenken om haar eerste grandslam binnen te halen. Dat doet ze niet toevallig op Flushing Meadows; op de US Open die uitgroeide tot haar tweede thuis.

2005 is voor Clijsters een jaar om te koesteren. Ze legt in New York een schitterend parcours af door onder meer Venus Williams fysiek af te troeven. Ze krijgt zelfs het publiek op haar hand en Venus weet niet wat haar overkomt. In de halve finale volgt de bevallige Maria Sharapova en in België zijn ze duidelijk: nu of nooit Kim! In de tweede set keerde 'mooie Maria' nog vijf matchballen, maar Clijsters is mentaal ijzersterk en klaart de klus in de laatste set. De finale is een feit. Mary Pierce is een maat voor niets in die partij en Clijsters haalt met 6-3 en 6-1 haar eerste grandslam binnen. Met haar bekende klimpartij naar familie en vrienden tot gevolg.5. Bittere tranen bij eerste afscheid


Het lichaam van Clijsters kreunt onder het professionele tennis en eind 2007 beslist ze om een eind te maken aan haar carrière om een gezin te stichten. Wat volgt is een emotioneel afscheid op Belgische bodem. Ons land wuift op de Diamond Games in Antwerpen Kim Clijsters uit met de bijhorende emoties. Na haar finale die ze verloor van Amélie Mauresmo wordt een heus eerbetoon op poten gezet. Clouseau brengt haar een ode met een aangepaste tekst op het lied Domino. Voor één keer zingt Koen Wauters met een krop in de keel, maar het is hem vergeven. Zelfs Karl Vannieuwkerke kon zich niet inhouden terwijl 'zeven anjers, zeven rozen' weerklonk in de zaal. Later krijgt Clijsters samen met Brian Lynch een dochtertje Jada, die als twee druppels water op Kim lijkt. Uiteindelijk begint het toch weer te kriebelen en tot groot jolijt van Vlaanderen maakt de Breese opnieuw haar opwachting in de tenniswereld.6. Clijsters 2.0: de tennismama


Kim Clijsters staat in 2009 met verse krachten aan de start van haar comeback. Ze mag met een wildcard aan haar US Open beginnen, gesteund door haar gezin. Ondanks het overlijden van vader Lei vindt Clijsters toch de kracht om een mooi parcours af te leggen op Flushing Meadows. Het wordt zelfs helemaal geweldig als Kim de finale haalt tegen de Deense Caroline Wozniacki. Met de as van vader Lei om de hals knokt Clijsters zich naar 7-5 in een moeilijke eerste set. Koelbloedig als ze is geeft ze Wozniacki de doodsteek met 6-3 in de laatste set. Bij haar comeback schrijft Clijsters dus meteen de US Open op haar palmares, Clijsters 2.0 is alvast goed vertrokken en ook dochtertje Jada deelt mee in de feestvreugde. Bij de prijsuitreiking steelt ze de show net als Kim Clijsters deed op de oprit in 1988 toen vader Lei de Gouden Schoen won.7. Koningin van Flushing Meadows


We zijn een jaar later, zelfde plaats en zelfde tijd en wie zien we daar weer in de finale staan in het Arthur Ashe Stadium? Juist ja, onze enige echte Kim Clijsters kan voor de derde keer de US Open in de wacht slepen. Ditmaal staat ze tegenover de Russische Vera Zvonareva in de finale. Het Amerikaanse publiek is gek van de Belgische en onder hun impuls stuwt Clijsters naar een indrukwekkende 6-2, 6-1 overwinning. Ze kroont zich tot koningin van Flushing Meadows want de finale was haar 21ste zege in de US Open op rij.
8. 'Big boobs' Kim


Grappig moment op de Australian Open 2011. Na haar gewonnen wedstrijd in de tweede ronde tegen de Spaanse Carla Suarez Navarro dolde Kim Clijsters nog even met interviewer van dienst Todd Woodbridge. Die stuurde een sms naar collega Rennae Stubbs met daarin dat Woodbridge dacht dat Clijsters opnieuw zwanger was. "Ze ziet er wat geïrriteerd uit en haar borsten lijken dikker", stond er in de sms geschreven. Kim kon dit niet laten liggen en vertelde het voorval voor het ganse stadion in het bijzijn van Todd Woodbridge wat voor hilarische taferelen zorgt. Clijsters won trouwens de grandslam in een alweer spannende finale. Li Na was dit keer het slachtoffer. Het werd 3-6, 6-3 en 6-3.


9. US Open 2012


Op 27 augustus begon Clijsters aan haar laatste officieel toernooi in haar carrière. Nog een keer wou ze alles uit de kast halen en proberen om de US Open voor de vierde keer binnen te halen. Helaas, al in de tweede ronde kwam er een abrupt einde aan die laatste droom tegen de Britse 18-jarige Laura Robson. Clijsters begon goed aan de wedstrijd en stond in de eerste set zelfs 5-2 voor, maar toen zakte ze als een pudding in elkaar. Ze verloor de eerste set nog na een tiebreak en ook in de tweede set kon ze het tij niet keren: 6-7 en 6-7. "Dit was de perfecte plaats om afscheid te nemen", zei Clijsters vlak na haar nederlaag. "Alleen wou ik dat het niet vandaag was."


Tenniscarrière Kim Clijsters enkel

US Open 2005, 2009 en 2010

Australian Open 2011

WTA-titels 41

ITF-titels 3

Hoogste ranking 1ste (2003 en 2011)

WTA Tour Championship 2002, 2003 en 2010

Olympische Spelen kwartfinale (2012 Londen)

Sportvrouw van het jaar 1999, 2000, 2001, 2002, 2005, 2009, 2010, 2011

Sportpersoonlijkheid 2003

Vlaamse Reus 2010

ITF wereldkampioen 2005

Tenniscarrière Kim Clijsters dubbel

Rolland Garros 2003

Wimbledon 2003

WTA-titels 11

ITF-titels 3

Hoogste ranking 1ste (2003)


Kim thuis op de Boneput in Bree met misschien een aantal toppers van de toekomst!

Terug naar homepagina